Dordt in stoom

30 mei 2026 - Dordrecht, Nederland

Nog maar eens herhalen:

• Achter de cursieve, vergedrukte teksten zit een linkje met meer informatie.
  • Bij het verhaal is altijd een linkje te vinden waar je je kunt abonneren op updates. Zo krijg je altijd een berichtje als we weer een nieuw verhaal plaatsen.

Dit weekeinde zijn we naar 'Dordt in stoom' geweest, op uitnodiging van Heidi, een vriendin van José uit de creahobby sfeer. Heidi woont in Dordrecht en haar man Michel is van kleins af aan betrokken geweest bij de organisatie van Dort in stoom.

DSC_1285

Ik kan nu al verklappen: we hebben geen spijt! Allereerst liepen we van Heidi's huis naar het station, om daar op de stoomtrein te stappen. Bij het station is ook een halte met klassieke autobussen, om de mensen vanaf het station naar de centrale locatie van het stoomfestival te brengen. Wij volgen een andere route/volgorde, ervanuit gaande dat de 'local' de meeste kennis heeft van het evenement.

DSC_1255DSC_1257DSC_1259DSC_1266

DSC_1269

Aan het eind van de treinreis lopen we, via een terrein waar van alles te zien is zoals oude vrachtwagens en stoommachinemodellen, naar de opstapplaats van de stoomboot, die ons terug zal brengen naar het centrum van Dordrecht. We hebben mazzel; onze boot is de Hydrograaf!

DSC_1305DSC_1291

DSC_1298

Bij de aanlegsteiger staat Michel ons al op te wachten. Hij fungeert als 'vliegende keeper' bij technische problemen en maakt als zodanig deze week hele lange dagen. Desondanks wilde hij ons toch wel even begroeten. Nadat we Michel begroet hebben, lopen we verder het centrum in om eens te bekijken wat er allemaal te zien is. Dat is teveel om op te noemen: Stoomwalsen, stoomtractors, stoom aangedreven machinerie zoals b.v. houtzagen. Wat echt opvalt is de liefde van de eigenaren voor de techniek; al het koper is glimmend gepoetst en er wordt niet bezuinigd op de oliespuit.

DSC_1314DSC_1315DSC_1341DSC_1343DSC_1362DSC_1429

Onderweg komen we nog een uniek koffiekraampje tegen: Dikke Bertha, een kolengestookte espressomachine!!

DSC_1356

Op diverse schepen mag je een kijkje komen nemen; ik ben even gaan kijken op een stoomaangedreven baggermachine. Indrukwekkend apparaat.

DSC_1370DSC_1442

Ook leuk om te vermelden: Er lopen ook mensen rond op het festival die nogal 'Dickensiaans' gekleed gaan.

DSC_1376DSC_1329

DSC_1304

En als kers op de taart kwam er ook nog een stoet steampunk afficionados langs.

DSC_1348DSC_1349

DSC_1350

Aan het einde van de middag zijn we terug gegaan naar Heidi's woning om pizza's te nuttigen. 's Avonds liepen we nog even de stad in om een en ander bij schemer te aanschouwen. In de haven was een botter aangemeerd, waarvan het zeil als filmdoek moet gaan dienen. Verder wil ik nog even kwijt dat Dordrecht echt een mooie stad is, waar je de historie voelt en dat zie je goed aan de gebouwen. Er zijn veel unieke winkeltjes te vinden, het is niet alleen de grauwe brij van C&A, Vodafone en HEMA.

DSC_1443DSC_1444DSC_1446DSC_1430DSC_1326DSC_1334DSC_1335DSC_1337DSC_1318DSC_1403DSC_1415DSC_1416DSC_1421DSC_1425

Tot slot; Heidi en Michel: bedankt voor jullie gastvrijheid!!

IMG_7283

1. Gh Kaats van schaik:
    31 mei 2026
    Wat een mooie ervaring Jos en José en idd is Dort een prachtig plaatsje !
    Fijn dat jullie zo genieten heel belangrijk 😍👍
  2. Heidi:
    Prachtige foto’s zijn het geworden Jos ! Ik heb genoten ❤️
  3. Yentl:
    31 mei 2026
    En nog de hydrograaf ook! Die hadden wij gemist op 3 plekken na 💔 jaloers!!
  4. Schone dochter:
    1 juni 2026
    Ziet er uit als een super leuk avontuur!
  5. Henriëtte:
    1 juni 2026